03ápr.

Munkánk és eredményeink

Kiskunhalason

Alapítványunk  2011 júniusától dolgozik Kiskunhalason a Kiskunhalasi Művelődési Központ Non-profit kft-vel együttműködve. A Kft által üzemeltetett Kiskunhalas Boróka Civil és ifjúsági Ház munkáját segítjük napi 8 órában a drogok világában jártas, és drog-prevencióval foglalkozó segítő munkatársunkon, Farkas Attilán keresztül.

Segítjük a hátrányos helyzetű fiatalokat, a helyi általános iskolákban továbbá középiskolákban Drog -prevenciós előadásokat tartunk. Felhívjuk a fiatalok figyelmét a kábítószer használat veszélyeire. A Boróka Civil és ifjúsági Házban segítjük a fiatalokat a hasznos szabadidő eltöltésében, részt vettünk a Boróka által az általános iskola felső tagozatosai számára biztosított egész napos nyári napközi felügyeletében. A napközi célja az volt, hogy azok a fiatalok, akik a nyári szünetben esetleg egyedül maradtak volna, ne kallódjanak el, illetve védet környezetben, hasznosan tölthessék el az idejüket. A fiatalok részt vehetek kézműves, kreatív foglakozásokon, amit a Boróka munkatársa napi rendszerességgel tartott a gyerekeknek. Munkatársunk szabadtéri foglakozásokat szervezett a fiatalok számára. Több intézménybe is ellátogathattak a fiatalok, többek között a Rendőrség, Tűzoltóság, MÁV, Posta hivatal. Ezeken a helyeken a gyerekek betekintést nyerhettek az ott dolgozók munkájába, annak fontosságát megismerhették, és több helyen még ajándékot is kaptak. Munkatársunk biciklitúrákat, kalandtúrákat szervezett a gyerekeknek, ahol a résztvevők nagyon jól érezték magukat, többször szalonnasütést, és a nyári melegben strandolást szerveztünk és biztosítottunk a gyerekeknek. Délutánonként fagyizni és néha pizzázni is elvittük őket. Hetente egy alkalommal egy órás foglakozást is tartottunk a gyerekeknek ahol a drogok veszélyeiről halhattak, és feladatokat oldottak meg, hogy hogyan lehet és kell tudatosan nemet mondani a kábítószerekre. Több esetben filmvetítések alakalmával is megismerhették a kábítószerek káros hatásait. Többször a rossz időre való tekintettel a fiatalok választott filmet, mesét néztek, és karaoke valamint csocsó versenyt is rendeztünk nekik.

A Kiskunhalasi Vári Szabó István Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiuma vezetői megengedték, hogy a nálunk lévő fiatalok napi rendszerességgel használhassák az iskola sport pályáját, ahol napi foci, és akadályversenyt szerveztünk a gyerekeknek.
A nyári napközink 10 héten át segítette és foglalkoztatta a fiatalokat, napi átlag létszáma elérte 12 főt, de olyan nap is volt mikor 25 gyerek élvezte a programokat.

A nyári napközi befejeztével sem állt le a fiatalok foglakoztatása, a Borókát szeptembertől délutánonként birtokba vették a hátrányos helyzetű, többségükben roma fiatalok, akiknek a klubhelyiségben lehetőségük volt az internetezésre, ping-pongozásra, csocsózásra, társasjátékozásra, beszélgetésekre, illetve házi feladataik megírására.  Több alkalommal rendeztünk csocsóversenyt, amiért a nyertesek díjakban részesültek. A roma fiatalok környezetében, otthonuk közelében arra hívtuk a fiatalokat, hogy ültessünk facsemetéket, amit ők nagy örömmel fogadtak. A facsemeték ültetésekor az utcában a fiatalok összefogását és munkáját látva a felnőttek is kivették a munkából a részüket, ez a program 40 fiatalt mozgósított, és mindenki nagy örömmel dolgozott azon, hogy a lakó környezetük szebb legyen. A faültetés végén a fák tövébe táblákat helyeztünk el, amin a résztvevő fiatalok neve szerepelt. A fiatalok a mai napig gondozzák a fákat,így a facsemeték szépen cseperednek a gyerekek nagy örömére.

A nagy „kertészkedés” után az Alapítvány vendégül látta egy pizzára a munkálkodókat az Ifjúsági iroda klubhelyiségében.

A roma fiatalok körében délutánonként prevenciós és drogmegelőző, felvilágosító munkát végeztünk, amit előadás, filmklub, vagy terápiás feladat megoldásával oldottunk meg az Ifjúsági Iroda Klubtermében. Karácsonyi ünnepséget is rendeztünk a roma fiataloknak, a fenyőfát ők díszíthették, sok olyan dísszel, amit saját kezűleg készítettek. A karácsonyfa feldíszítése után, csocsóversenyt rendeztünk és a verseny befejeztével , kisebb meglepetéssel  leptük meg a fiatalokat, süteményeket és üdítőt fogyaszthattak.

Alapítványunk nagy hangsúlyt fektet a drogmegelőzésre eddig Kiskunhalason 55 osztályban, körülbelül 700 diák vett részt prevenciós előadásainkon az általános- és középiskolákban annak érdekében, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét a kábítószer veszélyeire, és annak káros hatásaira.

Kategória Alapítvány

Hozzászólások