19okt.

Kambodzsa

Délutánonként angolt tanítottam...

2011 március-áprilisában szerencsém volt ellátogatni Kambodzsába. A hajdani hatalmas khmer birodalom fénykorát megidéző angkori templomromokat élőben látni fantasztikus volt. Ami mégis a legmeghatározóbb és legmaradandóbb élménye lett a kambodzsai utamnak, az az a két hét volt, amit - egy szerencsés véletlennek köszönhetően - önkéntesként egy szegényes helyi iskolában töltöttem, csillogó szemű, tanulni nagyon akaró - és állandóan éhes falusi szegény és árva gyerekek tanításával.

Ez az iskola nem állami pénzből épült, állami támogatást még iskolaszerek, könyvek formájában vagy képzett tanárok révén sem kapnak. Egy helyi férfi, Pov Theaross (akit mindenki csak "Mr. Ross" néven ismer) alakította ki és próbálja életben tartani az iskolát a saját kis fából épült kunyhójának földszintjén, majd az elmúlt 6 év során apránként fejlesztette tovább a saját keresetéből és külföldi önkéntesek adományaiból (aminek egy részét a vele lakó árva gyerekek élelmezésére és ruházkodására fordítja). Ami az eredeti kunyhó mellé az adományokból felépült, az Mr. Ross, az általa befogadott árva gyerekek és az önkéntesek munkájának köszönhető. Én például napokon át festettem a Mr. Ross és a "fiai" által az én kis adományomból vásárolt falécekből eszkábált új padokat és asztalokat. Délutánonként pedig angolt tanítottam a gyerekeknek.      

Aki már járt Kambodzsában, tudja, hogy a néhány nagyvárosban a túristák minden igényét kiszolgáló csillogó-villogó szállodák és éttermek mellett a lakosság túlnyomó része iszonyú szegénységben él és lehetetlen nem észrevenni az utcákon kolduló vagy (kalóz) könyveket, karkötőket és egyéb apróságokat áruló, gyakran csupán 5-6 éves gyerekeket. Gyerekeket, akik nem tudnak iskolába járni, mert kicsi koruktól kezdve dolgozniuk kell a földeken vagy éppen koldulással kell hozzájáruljanak az így is szűkös családi kasszához. Megrázó volt azzal szembesülni, hogy ezeknek a gyerekeknek esélyük sincs egy jobb életre. Többen közülük beszélnek pár szót angolul (hiszen ez fontos a túristákkal való "üzleteléshez"), viszont nem tudnak az anyanyelvükön írni és olvasni.

Ottjártamkor 16 árva gyerek élt Mr. Ross-szal. Mivel csak két picike "szoba" van a két fakunyhóban, többen közülük az osztálytermek padlóján alszanak függőágyakban, mert így - ha négy fal nem is - de legalább tető van a fejük fölött. Az iskolába több, mint 100 árva vagy a környékbeli szegény családokban élő gyerek jár, 5 és 18 év közöttiek (bár sokuknak fogalma sincs a saját életkoráról vagy hogy mikor van a születésnapja). Az esős évszakban plusz gondot jelentenek az árvizek, az ezek következtében fellépő élelmiszerhiány és a fertőző betegségek (pl. a dengue láz), amiknek sok gyerek áldozatául esik, mert gyógyszerre nincs pénzük a családoknak.  

Ezen az iskolán kívül Ross még öt hasonló iskolát segít más falvakban a Schools for Children of Cambodia (Iskolák a Kambodzsai Gyermekeknek) projekt keretében. Az iskolák többségében nincsenek fedett osztálytermek, a tanítás a szabad ég alatt folyik. Több száz gyereknek viszont ezek az iskolák és a délutánonként, esténként tartott 2-3 órás foglalkozások jelentik az egyetlen tanulási lehetőséget. Ezek a gyerekek akarnak tanulni.

Kambodzsa - csakúgy, mint a többi ún. fejlődő ország - messze van Magyarországtól. Ez azonban nem kell azt jelentse, hogy nem tudunk nekik segíteni. Az Üzleti és Művészvilág a Gyermekekért Alapítvány jóvoltából Ön is eljuttathatja adományát a rászoruló kambodzsai gyerekeknek, így segítve őket abban, hogy koldulás helyett tanulhassanak és ezzel esélyük legyen egy teljesebb, jobb életre.Kérem, támogassa őket adója 1%-ának felajánlásával vagy egyéb adománnyal.  Ha pedig Kambodzsában jár, keresse fel Mr. Ross iskoláját Siem Reap mellett (Thnalbandoy faluban), töltsön egy délutánt (vagy többet) a gyerekekkel. Mr. Ross minden önkéntes alkalmi tanárt - formális képesítés nélkül is - szívesen fogad.

További információért keressen meg az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen vagy akár vegye fel a kapcsolatot közvetlenül Mr. Ross-szal emailen: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. vagy telefonon: +855 12707499.

[Az évtizedes háborúk, elnyomás és a Pol Pot vezette Vörös Khmerek uralma alatt elkövetett népirtás után 1993 óta kezd csak úgymond magához térni az ország. A Vörös Khmerek rezsimje az értelmiséget ellenségnek kiáltotta ki és kifejezetten üldözte. Az iskolákat bezárták, gyakorlatilag megszüntették az oktatási rendszert és önellátó agrárországot akartak kialakítani. Egyes becslések szerint a kambodzsai lakosság 36 százaléka írástudatlan, ami kb. 2,5 millió embert jelent, de pontos adatok nincsenek, mivel a tankötelezettséget nem tartatják be és nem ellenőrzik. Az írástudatlanság a nők és különösen a falvakban élő gyerekek körében kirívóan magas arányú.]

Kategória Alapítvány

Hozzászólások